fbpx

No Eido: un bosque para a veciñanza

Descrición

Con este proxecto buscamos a dinamización do monte galego mediante a creación dun bosque comestible coa participación da cidadanía, para fomentar a xestión forestal sostible e a produción alimentaria eficaz e respetuosa co medio.  Buscamos convertir un terreo baldío nun lugar para que a cidadanía pase o seu tempo de lecer, con actividades de educación ambiental e de promoción do patrimonio natural, ademais da obtención de alimentos locais, ecolóxicos e saudables, como son as froitas e verduras. Crearemos un espazo para que a poboación aprenda a cultivar e, na que poidan recibir alimentos e recursos de xeito sostible e respectuoso co medio ambiente.

Natureza do proxecto

Coa aparición da agricultura e da gandaría foi mudando a nosa alimentación. Ao longo do século XX a alimentación sufriu cambios drásticos e moi rápidos; unha agricultura de alta produción que conlevou problemas de carácter ambiental, social, médicos e económicos, como perda de variedades vexetais e animais, unha perda de costumes alimentarios,  e unha crecente industrialización do campo e da alimentación, á vez que unha artificialización dos modelos de produción e de consumo, e a expansión do monocultivo.

En contra das formas industrializadas de produción alimentaria nacen novas formas de cultivar que se basean nos procesos naturais para protexer e coidar o medio ambiente. Neste contexto créanse o que coñecemos como  bosques comestibles ou xardíns de alimentos.

Coa idea de revertir esta situación e para aportar o noso grao de area na xestión forestal de Galicia, onde a paisaxe de monocultivo de eucalipto é unha realidade preocupante, que nos leva a estar nunha situación de vulnerabilidade ante os incendios forestais e a perda de biodiversidade. Lanzámonos, por fin, a cumplir o soño de crear o bosque comestible. 

1 2

Que é un bosque comestible?

Os bosques comestibles ou xardíns de alimentos son bosques con cultivos anuais, compostos por múltiples estratos (árbores, arbustos e herbas). Teñen moitas funcións: proporcionan alimento, recursos materiais, son fonte de biodiversidade etc. e son autónomos, xa que son sistemas naturais cos ciclos da materia pechados que se autorregulan (non requiren dun mantemento). Precisamente partimos desa idea de hortos forestais para crear o bosque comestible en Nigrán, un bosque no que plantemos especies autóctonas interesantes para a nosa alimentación, buscando a biodiversidade, as variedades locais e unha xestión forestal diferente e sostible, baseada nos ciclos naturais. 

Entre os beneficios dos bosques cometibles atopamos: 

  • Conservación da biodiversidade: permite cultivar moitas especies en poco espacio e crea un lugar rico en fauna e flora silvestre.
  • Alta resiliencia a corto plazo: a alta diversidade de cultivos asegura a colleita a pesares das condicións metereolóxicas.
  • Estabilidade do clima. 
  • Autoregulación.
  • Beneficios para a terra: mellora a estrutura e a fertilidade.
  • Absorción de CO2.
  • Aporta alimentos de calidade.

Presentación do bosque

Para celebrar e compartir o noso novo proxecto 🥳, o día 16 de novembro organizamos unha gran festa para todas as persoas que quixeron coñecer o bosque. Tivemos actividades para familias 🦊, realizamos as primeiras plantacións na finca 🌳e todas as persoas xuntas creamos o Bokashi (un compost moi especial)  🪱

A entrada e as actividades foi de balde. 

Todas as actividades foron abertas ao público que quixera asistir asistir. Ao redor de 50 persoas viñeron ao bosque neste día tan especial! 

Se non puideches participar e quedaches coas ganas de aprender que é un bosque comestible aínda estás a tempo, participa nos obradoiros, a partir de xaneiro teremos máis actividades abertas ao público!

Plantacións

Primeiras plantacións

O día 22 de febreiro realizamos a primeira plantación dos noso bosque comestible, agora temos varias árbores e arbustos medrando e florecendo na nosa finca. A actividade foi aberta para a cidadanía, xuntámonos máis de 20 persoas para plantar ameixeiras, pexegueiros, maceiras, pereiras e froitos silvestres como framboeseiros, groselleiras e moitos máis. 

Antes de plantar estivemos preparando o terreo creando os “swales” uns regos para mellorar a circulación de auga e lograr un bosque autónomo. Durante este mes de abril realizaremos a segunda plantación! Retomaremos a actividade cos cítricos. Ademais aprenderemos a crear un biofertilizante feito con elementos naturais.

Ven a coñecer o bosque da veciñanza!

Traducir »
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver Política de cookies
Privacidad